Favorieten

Vanuit juridisch en economisch oogpunt is mijn ‘schrijfwinkel' een eenmanszaak. Toch is het eilandgevoel me vreemd, omdat ik veel belang hecht aan samenwerking met partners die net als ik een boon hebben voor duurzaam ondernemen en helder communiceren. Om te schrijven, heb ik ook zuurstof nodig. Die vind ik o.a. in parken, natuurgebieden, kunstwerken, muziekstukken, boeken en musea. Zuurstof die ik graag met u deel.

De stem van mijn cello

Cello (foto: Frederika Hostens)

Waaraan het geluid van een cello doet denken
de cellist Widlund vertelde me dat
er in dit instrument iets huist - een stem
een al heel oude stem waarnaar je zoekt
als je speelt en die je herkent
als je haar vindt

Lees het volledige gedicht van Rutger Kopland over de stem van een cello op poëzie-leestafel.info.

Benieuwd met welke celloklanken ik me graag omring? Beluister mijn Spotify-afspeellijst Cello Virtuoso.

Hier groeit uit gras een groter licht

Middelheimmuseum Antwerpen (foto: frederika Hostens)

Lopen. Wandelen. Slenteren. Stilstaan. Kijken. Zitten. Vol bewondering verwonderd zijn ... De beelden en bomen in het Middelheimmuseum in Antwerpen nodigen me keer op keer daartoe uit. ‘Hier groeit uit gras een groter licht waaruit de dingen groeien en daaruit de stille wandelaars', schreef Bernard Dewulf toen hij in 2012-2013 stadsdichter was van Antwerpen. Een prachtgedicht voor en over een prachtmuseum.

Lees het volledige gedicht van Bernard Dewulf over het Middelheimmuseum op antwerpenboekenstad.be.

Respect voor mens en milieu

Drukpers bij De Wrikker Antwerpen

Voor offset- en digitaal drukwerk werk ik al meer dan twintig jaar samen met drukkerscollectief De Wrikker in Antwerpen-Berchem. Deze drukkerij kiest sinds zijn oprichting in 1975 maximaal voor mens- en milieuvriendelijke materialen en technieken. Bijna al het papier dat er binnen en buiten gaat, is gerecycleerd, houtvrij en chloorvrij. De inkten bestaan voor 100 % uit plantaardige oliën en de meeste reinigingsmiddelen bevatten geen vluchtige organische stoffen. Ook hun afval-, energie-, transport- en waterbeleid is erop gericht om de impact op het milieu en op de gezondheid van de werknemers en omwonenden zo klein mogelijk te houden. Als buurtbewoner, leverancier en klant kan ik die aanpak alleen maar toejuichen! Verken het laatste duurzaamheidsverslag van De Wrikker (pdf).

Twijfelgrens

Twijfelgrens Borgloon (foto: Frederika Hostens)

In Borgloon toont beeldend kunstenaar Fred Eerdekens een geplooide lijn in het landschap. Wanneer je vanuit een bepaalde positie naar deze houtachtige sculptuur kijkt, kan je er het woord 'twijfelgrens' in lezen. Fred Eerdekens gebruikt taal wel vaker als medium voor zijn kunstwerken. Tegelijkertijd is zijn werk een reflectie over hoe taal werkt. Voor Twijfelgrens moet je het juiste standpunt innemen om het 'verborgen' woord te ontdekken en het samen met het landschap waarmee het vervlochten is in je op te nemen.